Wat is het verschil tussen cellulite en cellulitis?
Cellulite zijn de ontsierende vervelende putjes, bobbeltjes in billen, armen, buik of benen, men noemt dit ook wel sinaasappelhuid. Cellulitis is eigenlijk een chronische ontsteking aan het bindweefsel, een zeer pijnlijke aandoening.
1. Stagnering van de bloed en lymfecirculatie
Bij slechte doorbloeding ontstaan op diverse plaatsen in het lichaam ophopingen van vocht en afvalstoffen. Als de afvoer van het lymfevocht stagneert, blijven afvalstoffen te lang zitten, ze kunnen een dikke brij vormen, met gevolg dat deze tussen de vetcellen blijft zitten.
Het is moeilijk om de lymfe te activeren. Het lymfestelsel wordt aangestuurd door hormonen. Bij verstoorde hormoonbalans houdt het lichaam vocht vast. Bijv. bij de anticonceptiepil.
2. Verstopte vetcellen die samenklonteren en plakken vormen
Wanneer de vetcellen overvol raken door een verstoorde bloed en lymfecirculatie, worden de afvalstoffen niet goed afgevoerd en blijven tussen de vetcellen hangen. Het intercellulaire vocht hoopt zich op en wordt vervolgens een slijmerige drap die de vetcellen aan elkaar doet plakken. De vetcellen vormen knobbeltjes. De vetcellen liggen naast elkaar en vormen een soort druiventrosjes. Doordat de vetcellen groeien hebben ze meer ruimte nodig waardoor de huid naar buiten wordt gedrukt. De druiventrosjes worden steeds groter en vormen na enige tijd eilandjes. Naarmate de cellen voller raken, worden ze ook onregelmatiger van aanzien. De bloedvaten en zenuweindjes, gelegen in de middelste en onderste huidlaag worden afgekneld vandaar dat cellulite ook pijnlijk kan aanvoelen.
3. Verklevingen van huidlagen
We spreken van verklevingen als de opperhuid, lederhuid en onderhuid aan elkaar geplakt zijn. Daarbij is de vetlaag, gelegen in de onderhuid, ook nog eens verkleefd met de spieren. Daardoor doet beweging pijn. Pijn bij aanraking wordt veroorzaakt door zenuwcellen die afgekneld worden. Verklevingen komen vooral voor op de billen, de heupen en de dijen.
Vooral bij een verkleving in combinatie met harde samenklontering van vetcellen voelt de huid heel vast aan. Belangrijk om de verklevingen van elkaar los te maken.
4. Verslapping van de huid
Verslapping kan aangeboren zijn, een losse huidstructuur, het hangt. Het kan ook komen door leefwijze, zwangerschap etc. Een ernstig verslapte huid is dikwijls niet meer te herstellen.
Wat te doen aan cellulite?
Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en wil jij hier graag iets aan doen? Samen gaan wij de strijd aan!
Wij helpen je op weg. Kom bij ons in de salon, 1x per week voor 8 weken (losse behandeling €50 – kuur €350*). Wij voeren dan een intensieve bindweefselmassage uit door middel van cups om een kick start te geven.
*dit bedrag wordt in één keer betaald.